Jakie są zalety witarianizmu?

Jeśli szukasz diety opartej o świeże warzywa i owoce, może warto zainteresować się witarianizmem. W dzisiejszym artykule przedstawimy zalety tego sposobu odżywiania się.

Czym jest witarianizm?

Mówiąc najprostszymi słowami dieta witariańska zakłada spożywanie wyłącznie surowych produktów, które można jedynie podgrzać maksymalnie do 40 stopni Celsjusza. Nie jest dozwolone pasteryzowanie jedzenia, ani przeprowadzanie procesu homogenizacji. Żywność ma pozostać w swojej bazowej formie.

Często mówi się o witarianizmie w kontekście weganizmu. Jego odmianami są przecież monodiety, bazujące na kiełkach, sokach czy owocach. Warto jednak pamiętać, że może on również dotyczyć wegetarian, a nawet mięsożerców.

Co dobrego dla zdrowia przynosi jedzenie surowych produktów?

Badania podają, że w procesie obróbki termicznej często tracimy sporą ilość witamin, mikroelementów zawartych w żywności. Dodatkowo gotowanie lub smażenie może prowadzić do podwyższenia indeksu glikemicznego, a to z kolei powoduje choroby serca lub zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Kolejnym argumentem przeciw gotowaniu, pieczeniu i grillowaniu żywności jest fakt, iż w jego trakcie powstają toksyczne i rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Dieta witariańska może zatem być ciekawą alternatywą dla nowego sposobu odżywiania się.